Tuhisijan talvikoti

siilinpesä6

Syvälahden Pajutilalla siilin pesä piilottautuu hyvin maastoon. Talon kissa löydöstään kertoi isäntäväelle.

siilinpesä5

Naapurin varastosta löytyi vielä yksi laudasta rakennettu siilinpesä. Tällä naapurilla oli vuosia sitten yritys nimeltä Lintujen Pesintäpalvelu. Linnun- ja lepakonpönttöjen sekä lintujen ruokinta-automaattien lisäksi hän valmisti yrityksessään myös näitä siilinpesiä.  Pohjaton kehikko asetettiin nyt siilin heinäpesän päälle, kulkuaukko samaan kohtaan kuin siinäkin.

siilinpesä3

Kehikko täytettiin kuivilla lehdillä.

siilinpesä1

Sitten katto päälle ja vielä vähän lehtiä ympärille. Kelpaa siilin siellä horrostaa. On kuivaa ja lämmintä.

Edit 6.5.10: Sain Kimmolta ja Hilleviltä sähköpostia 3.5:  Siiri on tullut ulos pesästä ja saanut jo kissanmuonaa syödäkseen. Hyvin sujui talvehtiminen.

Mainokset

17 kommenttia artikkeliin ”Tuhisijan talvikoti

 1. Meillä kävi tässä kesällä siiliä syömässä, kun joka ilta niille laitoin ruokaa. Mutta nyt kun pimeempää tuli, siililejä ei ole näkynyt, ja kissat ovat käyneet syömässä ruuat, niin lopetin sitten ruokinnan.
  Mutta käyvät varmaan nyt naapurissa.
  Tässä oli ensin kaksi siiliä, sitten tuli pienikin niiden mukana.
  Yksi niistä kolmesta oli jätti siili, ja söi kyllä ison lautasellisen kissanruokaa, purkillinen per päivä ainakin, ja lisäksi vähän koirankin ruokaa.
  Mutta mekin mietittiin sitä siilien talvehtimista varten jotain , muttakun nyt kävi näin, että ruokintaa piti lopettaa, niin ei sitten laitettu, kun ei siilejä näkynyt enää.
  Jossain tässä lähellä oli jäänyt siili autonkin alle, että toivottavasti ei meidän siilimme.
  Kyllä teidän pesäsämme siilien kelpaa köllötellä talven!

 2. Aika hauska idea tuo siilien pesäpönttö. Kyllähän niitä siiliä on asustellut useana kesänä pihäpiirissä. Käy koiran ruokakupilla, joka on häkissä. Satuin yhden kerran näkemään kun änkesi verkosta läpi, ei mene koira hätyttään, antaa siilin syödä rauhassa.
  Talveksi jätetään lehtikasoja joissa voi talvehtia.

 3. Harakka, toivottavasti siilinne ovat löytäneet hyvät talvehtimispaikat.

  Pehmyt piirto, hienoa kun jätätte lehtiä siileille rakennustarpeiksi. Ihmiset pitävät pihansa nykyään liian putsattuina, eivät siilit sellaisilla pihoilla viihdy. Hieno koira teillä, kun jakaa ateriansa siilin kanssa.

 4. Kyllä tuolla kelpaa siilin vetää talviunosia.

  Siilit ovat kai aika paikallisia esiintymiseltään, jossain iitä on paljonkin ja sitten ei tarvitse kuin vähän matkaa siirtyä niin ei ole yhtäkään. Oma maaseutupaikka on tuollaisella siilittömällä alueella, ikinä en ole yhtäkään nähnyt vaikka lehtikasojakin kyllä olisi vaikka tusinalle.

 5. Minäkin jätän suosiolla koivunlehdet pihaan, mutta vuosiin ei ole siilejä näkynyt. Millähän ne saisi tulemaan mökkipiirinsä alueelle, joka on metsäinen rinne?P ihassa on sen sijaan näkynyt käärmeitä, joka vuosi runsaammin.

 6. Movement no movement, paikassa, jossa kuvat on otettu, ei ole 40 vuoteen näkynyt siiliä. Kotini pihalla, joka sijaitsee muutaman kilometrin päässä tästä, en ole koskaan nähnyt siiliä. Paikallista vaihtelua varmaan on paljonkin.

  Lepis, Pajutilan Hillevi ja Kimmo ovat huomaavaisia ihmisiä ja luonnonystäviä.

  Sasaliini, toivottavasti pääsee keväällä siiliä kuvaamaan.

  Iines, oletko yrittänyt ruokkimista?

 7. Wiltteri, ei näkynyt eikä kuulunut tuhinaakaan kuvaushetkellä. Ei viitsitty kovasti pesää sorkkia, olisikohan tähti ollut jaloittelemassa, tai ehkäpä jo horrostamassa. Mutta kuva siilistä löytyy kyllä klikkaamalla Syvälahden Pajutilan linkkiä ensimmäisen kuvatekstin alussa. Talonväki on siihen päässyt tutustumaan lähemminkin.

 8. En ole tiennytkään, että siilille kelpaa valmis talvikoti. Lähiympäristöstäni ovat siilit melko tarkkaan hävinneet, en ole aikoihin elävänä nähnyt.
  Liian usein niitä on näkynyt kuitenkin maantiellä yliajettuna. Sitä kiirettä en aina ymmärrä, miksi maaseutumiljöössä pitä ajaa siilin päälle. En uskokaan, että joka kerta se olisi ollut välttämätöntä.

 9. Siilihän on rauhoitettu eläin, sitä ei saa esimerkiksi siirtää toiseen paikkaan eikä ottaa lemmikiksi. Mutta auttaa toki saa. Samaa mieltä, eläimet pystyy useimmiten, ainakin päiväsaikaan, väistämään. Epäilen minäkin, että monet tielle kuolleet eläimet on tarkoituksellisesti yliajettu. Ihminen on ainut peto maapallolla, tappaa huvikseen.

 10. Eläinten hyvinvoinnin kannalta autojen nopeus saisi olla korkeintaan 80 km tunnissa, siilien seuduilla vielä paljon vähemmän. Näin säästyisi luonnonystävänkin iloksi monta lintua, oravaa, jänistä ynnä muuta. Minne meillä on niin kiire?

 11. Hieno pesä! Meidän pihassa liikkuu siilejä, johtuu varmaan siitä, että naapurissamme on luonnontilassa oleva tontti ja siilit saavat rauhassa kulkea siellä. Jätän joka talvi lehtikasoja pihan reunalle, jotta siilit voisivat talvehtia. Usein keväällä huomaakin siilin siellä talvehtineen.
  Minulla on jossain kuva kun siili ja kissamme ovat samalla ruokakupilla, pitääpä etsiäkin se ja laittaa näytille.

 12. Ihanat talvipesät – luonnollinen ja varta vasten tehty 🙂
  Meilläpäin siili on kyllä niin harvinainen, että olisi ihanaa, jos sellaisen livenä joskus näkisi.
  Lapsuudessa oli paljon siilejä Kotkassa mökillämme, niitä ruokittiin ja siliteltiin ja poikasiakin oli joka vuosi. Sieltäkin ne ovat nyt kadonneet (varmasti syväsataman rakentamisen myötä) 😦

 13. Elisa, olisipa tosiaan kiva nähdä tuo kuva.

  Hanna, silititte siilejä? Ikävää, että ovat nyt hävinneet, pienet piikkipallot.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s