Nyt ne sitten aloittivat tuoksuttelunsa, suopursut.
Ilmoittaudun haisulin kaveriksi numero yksi.
Eipä ollut vaikea arvata, kuka sieltä seuraavaksi pörrää. Mantukimalainenpa tietysti.
Kangasperhonenkin viihtyi mainiosti kukalla.
Mutta kukapas se siellä luuraa?
Jokin hopeatäplä on, mutta mikä… Veikkaisin niittyhopeatäplää.
Kaverikin oli mukana.
Mutta sittenpä tulikin yllätys. Perhonen, johon en ollut aikaisemmin törmännyt, rämekylmänperhonen. Melko iso tummat perhoset lensivät varsin vauhdikkaasti ympäri pientä mäntyä kasvavaa suota (entinen lampi), istahtivat sitten mäntyjen rungoille levähtämään. Siitäpä näitä olikin vaikea erottaa, niin samantapainen on väritys. Mutta pitihän toki suopursunkin luona käydä välillä, kun se kerran kuuluu kaveripiiriin.
Ihanaiset kukat ja niiden suosiat. Sinulla on malttia odotella näitä kaunottaria ja se näkyy olevan valttia. Maalauksellisen kaunis tuo ensimmäinen kuva .
Täälläkin kukkii suopursu ja ajatuksissa on ollut, että kävisin kuvailemassa, josko huomenna.Sen tiedän takuu varmasti, että en perhosia saa niille istumaan, taitavat kartella minua.
Kyllä tulevat perhoset suopursulle, ole huoleti. Tosin tämä uusi tuttavuus rämekylmänperhonen oli kovin varovaista sorttia, ihan tuurilla sain tämän kuvan ja yhden, jossa se istui sammalella. Niin, aika vähän aikaa ne viipyvät kukalla, että kiirettä saa pitää kuvan ottamisen kanssa. Kiitos, Pehmyt piirto.
Taidat ollakin perhoskuiskaaja 😉 Hienoja lajeja oletkin tavannut ja kamerasi haaviin saanut (kuvallisesti siis) Viihtyykö perhoset tosiaan suolla noin hyvin, vai onko tämä sinun suosi jotenkin erilainen… ’tyhmiä kyselee Elisa’
Ainakin rämekylmänperhonen on puhdas suolaji. Tykkää erityisesti rämeistä, joilla kasvaa kitukasvuista mäntyä. Ensimmäistä kertaa kävin sunnuntaina tällä suolla, enkä varmasti viimeistä. Hopeatäplissäkin on oma suolajinsa, suohopeatäplä (helposti arvattavissa…), mutta luulenpa, että kuvaamani on kuitenkin niittyhopeatäplä. Tietääkseni on useita perhoslajeja, jotka viihtyvät nimenomaan suolla.
Suopursut ovat kyllä….voi että ne ovat ihania…
Tässä meidän lähelläkin kukkii varmaan, mutta ensin Koipeliini seinälle, sitten vasta suolle seikkailemaan.
Hienoja perhosia 🙂
Ovat ne ihania, luonnon pikku rodot. Kiitos, Uuna.
Sinulta löytyy noita ihania yllätyksiä (perhoset, kimalainen). Katseltuani kuvaamiasi suopursuja, voin ”melkein” tuntea niiden tuoksun. Kävin edellisenä lauantaina ystävän kanssa niitä kuvaamassa tosin ilman perhosia ja samalla myös hilla, raate ja suokukkakin kukki.
Hilla on täällä jo melkein kukkinut, raatekin osittain aurinkoisilla paikoilla, suokukka vetelee viimeisiään. Laitan seuraavaan postaukseen lisää suokuvia, mutta halusin ensin suopursulle ihan oman jutun. Kiitos taas kommentistasi, Mirja.
Ylimmässä kuvassa hienot värit. Monenlaista perhosta jo lentelee luonnossa, rämekylmäperhonen on aivan uusi tuttavuus.
Suopursun voimakas tuoksu leijaili tänään mökillä, mutta perhosia en niissä nähnyt.
Ritariperhonenkin lensi kovaa vauhtia suon yli. Niitä olen nähnyt useitakin, mutten vielä ole saanut kuvattua. Viimeksi kolme vuotta sitten kuvasin ritariperhosen voikukalla. Jos pääsisi enemmän päiväsaikaan kuvailemaan, voisi onnistuakin, kuten muidenkin päiväperhosten kuvaus. Toistaiseksi on tyydyttävä näihin lyhyisiin viikonlopun hetkiin. Kiitos, Manteli.
Ihanat suopursut. Tuoksuvat tänne saakka ja houkuttavat kavereita monenlaisia. Joko osaisit veikata, milloin hilla kypsyy? 🙂
Liisa, en ole ennustajaeukko, mutta yleensähän hilla kypsyy siinä heinäkuun puolivälissä, pohjoisessa myöhemmin.
Hei,
Soilla on tosiaan monenlaista elämää, kun vain osaa katsoa. Taas on hienoja kuvia.
Kuvailin itsekin Helsingissä Rodopuiston laidalla yhtä hopeatäpläperhosta ja vasta kuvaamisen jälkeen aloin selvittää, mikä se voisi olla. Tunnistaminen on vaativaa, kun pitäisi olla hyvä kuva molemmista puolista. Aika hyvät tunnistusohjeet löytyy Luontoportti-palvelusta Tämä linkki vie niittyhopeatäplän sivulle, mutta siitä pääsee helposti katsomaan muitakin: http://www.luontoportti.com/suomi/fi/perhoset/niittyhopeatapla.
Ikkuna Suomen luontoon-galleriassa http://www.ikkunasuomenluontoon.fi/galleries on juuri avattu uusi aihe ”Siivekästä lumoa”. SLL ja Suomen perhostutkijain Seura toivovat kuvia erityisesti rämekylmänperhosesta.
Luontoportti on tullut minulle tutuksi sen alkamisesta lähtien, olen laittanut sivupalkkiin sinne linkin. Toivottavasti useammatkin löytävät palvelun. Myös ikkunasuomenluontoon-sivustolle olen laitellut kuvia kolmisen vuotta. Viimeksi laitoin juuri tuon rämekylmänperhosen kuvan ”Siivekästä lumoa” -osioon. Kiitos kommentistasi ja linkeistä, Sakari.