Pykeijan tiellä

Yksi yöpymispaikoista Norjan reissulla oli Pykeijaan (norjaksi Bugøynes) johtavan tien varrella. Kuva 6.7. iltayhdeksältä.

Varanginvuonoa eteläiseltä rannalta tiirattuna. Vastarannalla Vesisaari/Vadsø, vaikkei näykään.

Aamulla kuvasin paikalla kaikki mahdolliset ja mahdottomat kasvit, joista kuvat olenkin jo laitellutkin esille. Näitä merisiilin kuoria on siellä sun täällä, linnut niitä varmaan kuljettelevat ja syövät otuksen sisältä.

Pieni lammentapainenkin oli korkealla kallioiden välisessä syvennyksessä. Kasvoi raatetta.

Joskus on niin keskittynyt kasvien kuvaamiseen ja kulkee nenä kalliossa kiinni, että muu maailma häviää ympäriltä. Sitten seuraavan kallion takaa saattaakin tulla vastaan pienoinen yllätys.

Yllätys taisi olla porollekin outo naapurimaan asukas.

Lisää hämmästysmerkkejä.

Kallion takaa löytyi heitä koko ajan lisää…

Porukka ei tainnut tykätä julkisuudesta.

Päättäväisesti ottivat suunnan poispäin.

Otetaanpa sitten porokuvia, ei kai kukaan muuten usko, että on pohjoisessa käynyt!

Porot ja Jäämeri aamulla 7.7.10.

Mainokset

17 kommenttia artikkeliin ”Pykeijan tiellä

 1. On komeita maisemia. Ja vaikka luonto vaikuttaa karulta, on siellä kuitenkin kiinnostavaa nähtävää sellaiselle joka osaa etsiä 🙂

  Kiinnostuin näiden postaustesi perusteella tuosta Pohjois-Norjasta. Löysin kirjastosta Juha Hyökinpuron kirjan Jäämerestä syntynyt – Varangin karunkaunis vuono ja lainasin sen itselleni.

  Jos saan kysyä, niin miten majoituit / majoituitte reissussa? Teltassa, matkailuautossa, hotellissa?

  1. Varangin niemimaahan on suosittu lintukuvaajien ja -bongareiden vierailupaikka. Vardö, Vadsö, Mortensnes, esimerkiksi, ovat hyviä lintukuvauspaikkoja. Netistä löytyy kyllä paljon tietoa ja siellä käyneiden neuvoja keskustelupalstoilla. Koska itselläni ei ole kunnon lintukuvauskalustoa, kuvailin vain sattumalta kohdalle osuneita tirppoja, en etsimällä etsinyt niitä kuvattavaksi.

   Tuota kirjaa en ole löytänyt täkäläisestä kirjastosta – pitääpä tilata kaukolainana. Kiitos vinkistä.

   Matkailuautossa. On tosin jo vanha ja vaatimaton, mutta luotettava peli ja monet reissut kokenut. Maksullisista yöpymispaikoista ei ole mitään kokemusta, mutta kyllä joka kylässä näkyi olevan, ellei hotellia tai vastaavaa, niin ainakin yksityisten vuokraamia ”hyttejä”. Ja tietenkin leirintäalueita. Matkailuauto on kyllä kätevä, kun on asunto keittiöineen ja peteineen mukana, jääkaappiin voi pakata omat eväät mukaan, uusissa autoissa lienee saunatkin… ainakin voisi päätellä niiden koosta, että on useampikin huone. Pitäisi joskus mennä jonkun saksalaisen matkalaisen juttusille ja pyytää saada kurkistaa sisälle tuollaiseen uudenmalliseen, talon kokoiseen (ja varmaan myös sen hintaiseen!) matkailuautoon… Voihan niitä vuokratakin, tosin taitaa olla aika kallista lystiä. Se on siitäkin kätevä, että voi asettua mieleiseen paikkaan yöpymään eikä välttämättä sinne minne kaikki muut. Telttailusta on kyllä kokemusta nuoruusajoilta, kun pyörällä kiertelin Suomenmaata.

  2. Itseäni kiinnostaa juuri lintujen havainnointi ja kuvaaminen, jos toki kaikki luontoon liityvä kiinnostaa siinä sivussa, myös kasvit. Olen vain vielä niin alkutaipaleella tämän kuvaushomman kanssa, joten linnut ovat nyt ”ykkösenä”. 🙂

   Kiitos noista vinkeistä lintupaikoiksi siellä pohjoisessa. Ei minullakaan mitään lintukuvauskalustoa ole, mutta aina voi vaatimattomammallakin kalustolla yrittää.
   Kiinnostaisi, olisiko sinulla antaa linkkiä/linkkejä tähän: ”Netistä löytyy kyllä paljon tietoa ja siellä käyneiden neuvoja keskustelupalstoilla” ?

   Matkailuauto on kyllä ehdottoman kätevä tuollaisella reissulla. Valitettavasti itselläni sellaista ei ole ja vuokraaminen pitkälle reissulle on kallista. Teltta taitaa olla hiukan ankea tuollaisella reissulla. Mutta pitää tässä suunnitella ja pohtia eri vaihtoehtoja… 🙂

  3. Minulla on useitakin linkkejä Norjan reissailusta, laittelen niitä kunhan olen käynyt mustikassa.

  4. Noniin, laitanpa tähän muutaman linkin sivuille, joihin olen törmännyt. Tietysti etsivä löytää lisääkin, esim. majoituksesta, mitä tietoja ei ole koskaan tarvinnut etsiä. Lintukuvaajien gallerioita ja blogeja kannattaa myös käydä tutkailemassa, monet käyvät esim. Ekkeröyssä, Hornöyalla ja muilla hyvillä lintukuvauspaikoilla useamman päivän reissulla ja tietysti jossain yöpyvätkin. Osa linkeistä on yleisiä, koko Norjaa koskevia, mutta suurin osa nimenomaan Varangin niemimaata.

   Norjan tiekartat löytyvät täältä: http://www.statkart.no/?template=rssfeed
   Pohjois-Norjan Matkaopas (selattava näköislehti): http://viewer.zmags.com/publication/c40083bc
   Yleisopas Varangin matkailusta: http://www.varanger.com/index.php?lang=fin
   Pohjois-Lapin ja Varangin yhteinen opas: http://www.yourarcticguide.info/fi/ohjeita-matkailijalle/varanginvuono.html
   Norjassa paljon matkailleen kokoama Norja-FAQ: http://www.kolumbus.fi/matti.gronroos/norjafaq.html
   Turinaa ja kysymyksiä/vastauksia lähinnä patikoijan/pyöräilijän kantilta, mutta myös ihan yleistäkin tietoa: http://www.vaellusnet.com/turinat/viewtopic.php?t=2146
   Tringan lintukuvausretki pari vuotta sitten: http://www.okulaari.net/xvaranki08.html
   Antti Belown lintukuvia: http://www.elisanet.fi/antti.below/varanki.html
   Erään reissulaisen matkakertomus: http://pasis.1g.fi/Reissut/Norja/Varanginvuono.htm“>

   Toivottavasti näistä on edes vähän apua.

 2. Kuume vain nousee näitten kauniitten kuviesi myötä! Hauska ilme tuolla yllättämälläsi porolla 😉 Olikohan sinulla samanlainen poron silmissä.. Albiinoporokin siellä joukossa näkyi olevan. Hienoja maisemia ja varmasti hienoja retkiä!

  1. Ihan oikeasti oltiin molemmat yllättyneitä tapaamisestamme. Jonkin aikaa tuijoteltiin toisiamme, sitten tajusin kuvankin ottaa. Albinoja näkee silloin tällöin porolaumoissa, Suomenkin puolella olen muutaman kerran kuvannut albinoporon. Kyllä tuonne alkoi heti tehdä takaisin mieli, pitänee malttaa nyt jonkin aikaa…

 3. Mahtavat jykevät maisemat, kuvia nautinto katsella. Merisiili raukka, tai jos se oli vain riisunut takin? Jättänyt sen kivelle, mennyt raikasta tuulta haistelemaan ja vilvoittelemaan kalliolle? Poro hieman Hoomoilasena, yllättynyt ilme hauska:)

  1. Oli siellä nautinto reissatakin. Merisiilin kohtalo lienee karumpi kuin kuvaamasi… Näissä kuorissa on hienot kuviot piikkien irrottua, eri kokoisiakin löytyy. Porolla meni tovi tajutessa, mistä on kysymys. Kiitos kommentista, Valokki.

 4. Näissä kuvissa on jotakin alkuvoimaista. Itse olen vain kerran käynyt Jäämeren rannalla lasten ollessa pieniä.

  1. Nämä maisemat vetoavat minuun hyvin vahvasti ja aina tekee mieli sinne takaisin. Jäin koukkuun heti ensimmäisellä kerralla muutama vuosi sitten.

 5. Kiitos linkeistä Irma. Noissa riittääkin tutkittavaa. Sattumoisin omalla haulla muuten löysinkin jo tuon Norja-FAQ (Matti Grönroos) sivuston. Majoitus on tietysti oma asiansa ja siihen löytänee sitten ratkaisuja jos ja kun lähtee konkretisoimaan reissua. Nyt kiinnostaa lähinnä yleistieto Norjasta ja ”käyttäjä” kokemukset ja kertomukset tuolta Varangin seudulta, samoin kuin mahdolliset lintukuvat. Esim. lunni olisi mahtava nähdä ja kuvata, jos sinne päin joskus pääsen 🙂

  Kiitos vielä vaivannäöstä Irma!

  1. Lunni on kyllä aika mielenkiintoisen näköinen tipu, kannattaa kauempaakin lähteä katsomaan, vaikkei näkiskään…

 6. Lisäys: Hain Googlella Ekkeröy nimellä ja google antoi erääksi vastaukseksi Digicamera.net’in (suomalainen valokuvausfoorumi, jossa itsekin käyn aika usein). Siellä oli joku käynyt juuri Hörnöyassa lintukuvausretkellä 🙂

  Hitto kun alkoi kuumottaa… 😀

  Vardö, joka on lähellä Hörnöyaa, näyttäisi olevan saari, mutta pääseekö sinne autolla. Tiedätkö Irma? E75 tie näyttäisi vievän sinne, mutt aonko se tunneli vai pitääkö mennä lautalla?

  1. Vardöhön vie nykyään 3 km pitkä tunneli meren alta (88 metriä syvällä syvimmillään). Sielläkin tuli piipahdettua. Vardöstä tehdään venekuljetuksia Hornöyalle sään salliessa.

 7. Taas niin kauniita ja raikkaita maisemia, ne näyttävät täällä metsien keskellä asuvasta todella eksoottisilta. Porot ovat sympaattisen näköisiä otuksia, onkohan albiinoporolla vaikeuksia auringonpaahteessa, turkki on onneksi suojana.

  1. Ovat vielä suhteellisen lähellä nämä maisemat, kun Suomen rajalta on enää 40 km Jäämerelle. Poroja on aina kiva tavata, ovat sellaisia ”puolivillejä” eläimiä.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s