Mustikkametsässä

Mustikoita löytyy. Kolme ämpärillistä tähän mennessä. Ei riitä vielä talven varalle. Mustikoiden lisäksi metsässä tapaa muutakin porukkaa:

Yövilkka kukkii yleensä aina mustikoiden kypsymisen aikaan. Niin nytkin.

Yövilkka on pieni havumetsien kämmekkäkasvi. Lisää valaistusta yövilkan elämään löytyy täältä.

Mäntykukka nostamassa juuri päätään. Tällaista punaista en ollut aikaisemmin nähnytkään.

Tämä on tavallisempi mäntykukan väri. Kasvi on lehtivihreätön ja loisii männyn sienijuurissa. Joka kesä tätä ei näe, nytkin taisi olla pari vuotta väliä edelliseen havaintoon. Täältä löytyy tietoa mäntykukan mystisestä elämästä.

Kutojamestarikin työnsä ääressä löytyi metsän reunasta.

Mustikkametsästä voi välillä katsella viereisen pikku järven asukkaiden elämää. Laulujoutsenilla on kuusi poikasta, yksi ei näy, kun on toisen takana.

Mainokset

16 kommenttia artikkeliin ”Mustikkametsässä

 1. Mustikoita on tosiaan nyt mukavasti, useamman ämpärillisen olen itsekin poiminut vaikka tuntuu että olen vasta vähän vasemmalla kädellä sitä tehnyt. Marjat ovat myös isoja ja makeita, eivät pieniä nahkaisia ruttuja niinkuin joinain aiempina vuosina, joten mikäs niitä ämpäriin on lapatessa. 😀

  Mäntykukka on aina yhtä jännittävä tuttavuus. Siitä tulee minulla aina mieleen muurahaiskäpy. 😛
  Yövilkka on myös nimeään myöten hurmaava. kauniit makrot olet saanut kukista, pieni hieno nukkapinta näkyy hyvin.

  Onpas iso joutsenperhe. Toivottavasti kaikki pikkuiset pääsevät siivilleen asti.

  1. Juu, mustikoita pitää olla paljon. Joka aamu syön niitä ison annoksen maustamattoman luomujugurtin kanssa.
   Muurahaiskäpyähän mäntykukka toisaan muistuttaa. Yövilkan karvaiset kukat loistavat metsässä kuin pienet kynttilät. Voi olla melkein varma, että niihin törmää mustikkaan menessään.
   Joutsenpoikueet näyttäisivät yleensä selviytyvän kesän yli hyvin. Kotijärvellä niiden kehitystä on helpompi seurata, jäiden tuloon saakka viipyvät täällä, silloin ovat poikaset jo emojensa kokoisia, vaikkakin vielä harmaita.

 2. Maltoit jättää ämpärin kannonnokalle ja kuvata iloksemme. Hienoa. Enpä ole koskaan tuollaista mäntykukkaa tainnut nähdä. Lienee sen verran pieni, ettei enää niin alas näe 😉

  1. Tottahan toki kamera pitää aina olla metsässä mukana. Viime kesänä ketunpoika ilmestyi yhtäkkiä taakseni. Täältä löytyy tuo tarina. Mäntykukka kasvaa kyllä isommaksi tuosta, varsinkin kukkavarsi elokuussa nousee pitkäksi. Ei se kovin yleinen ole eikä nouse edes joka vuosi maasta.

 3. Ihana joutsenperhe, noita kyllä varmaan jää katsomaan pitemmäksikin aikaa. 🙂

  Kiitokset upeista Lapin / Norjan-kuvista, katselin niitä tuossa aiemmin. Osaksi hyvin tutun näköistä. 😀

  1. Laulujoutsenet ovat täällä sen verran yleisiä, että niitä riittää katseltaviksi päivittäin, kun vaan järvelle lähtee. Varsinkin isommalla kotini lähellä olevalla järvellä asuu monta joutsenperhettä. Mutta ei niihin silti kyllästy koskaan, vaikka päivittäin näkisikin.
   Mikähän tuossa pohjoisessa karussa maisemassa viehättää. Sinne pitää aina päästä uudelleen, vaikka tietää, että ne samat kalliot ja sama meri siellä odottavat…

 4. Nams – nyt niitä tosiaan saa – MUSTIKOITA 🙂

  Itsellä paukahti selkä joten kyykkiminen metsässä ei kauheesti onnistu, mutta pikkuisen aina täytyy kerätä ja suuhunsa napostella kävelylenkin varrella.

  Ihania heinäkuun viimeisiä hetkiä sinulle!

  1. Harmi, kun selkäsi vihottelee, toivotaan pikaista paranemista. Kiitos, samoin sinulle mukavaa heinäkuun loppua ja mahtavaa elokuuta! Elokuu on ainakin minusta kesän paras kuukausi.

 5. Satumaisia kuvia, niinkuin sinulta voi jo ihan odottaakin 😉 Löydät aina kaikkea kaunista meille ihailtavaksi, kiitos siitä! Kurkin jo ruokatunnilla nämä sinun kuvasi.. Äidin mökkirannassa on joutsenilla tänä vuonna viisi poikasta, ja eilen olivat peuratkin rymynneet ihan lähirannassa.

  1. Kiitos, Elisa. Enemmän luonnossa on kauniita ja mielenkiintoisia asioita kuin ehtii kuvata.

 6. Harvinaisia kasveja taas olet löytänyt, ainakin minulle harvinaisia. Mäntykukan olen kerran tavannut.
  Hämähäkki on tosi upean värinen, se on tietenkin lempikuvani, hämähäkkeja kun tykkään kuvata. Tänä kesänä on ollut hämpyt hakusassa, eivät ainakaan entisillä paikoillaan.
  Mustikoita on täälläkin, kun vain jaksaisi niitä poimiskella, ehkä ensi viikolla.
  Kiinnostavat kuvat sinulla taas.

  1. Mäntykukkaa ei joka vuosi näekään, ei liene muutenkaan niitä tavallisimpia kasveja. Minulla oli hämykausi kolme vuotta sitten, makroilun alkuaikoina. Nyt ovat jääneet välillä vähemmälle. Mustikkaan menen yleensä aikaisin aamulla, iltapäivällä olisi aika tukalaa näillä keleillä.

 7. kaunista!
  tuo tieto mäntykukasta oli uutta, kiitos todella paljon siitä. Lähellä sitä on tuossa ollut, alkuun sitä ihmetteli juuri lehtivihreättömyytensä takia. Vuorollaan ollut kesiä, ettei ole näkynyt, nytpä tiedän syyn. Olisikohan värieroon syynä maan happamuus/hajavalo, no ne ensin tulivat mieleen. En punasävyistä ole nähnyt. Nyt vielä harmikseni huomasin, että ojia oli syvennetty ja juuri tuolle esiintymäalueelle oli nostettu kauhallinen kantoja ja kiveä.

  1. Nämä molemmat eri väriset mäntykukat kasvoivat vierekkäin. Mietin, olisiko värieroon syynä punaisen nuori ikä, tai sitten se vaan tahtoo olla punainen. Kiehtovan näköinen ja tapainen kasvi. Mäntykukka näyttäisi nousevan aina samoihin paikkoihin metsässä – niinä kesinä kun nousee.

 8. Huippuhienoja kuvia. Yövilkkaa ja mäntykukkaa olen vuosikaudet yrittänyt jostain päin löytää, mutta kun en. Tänäänkin kävivät mielessäni, kun poimin mustikoita. Kuvissasi nuo molemmat kukat ovat upeita.
  Laulujoutsenellasi on oikea suurpesue.

  1. Yövilkan ja mäntykukan löydän yleensä mustikkametsästä, mäntykukkaa toisin ei näy joka vuosi. Tänään yövilkka oli jo kuihtunut, mäntykukka kasvattanut vartta. Laulujoutsenella olen yleensä nähnyt korkeintaan viisi poikasta, olisikohan tämä kuudes hellekesän bonus… Kiitos, Aimarii.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s