Sinisten kukkien vetovoima

Hentovartinen pellava taipuu kimalaisen painosta. Kukasta pitääkin ottaa kunnon ote.

Mettä riittää vain osaksi päivää, sillä pellava sulkee kukkansa jo iltapäivällä.

Ruiskukkakin vetää puoleensa kimalaisia…

… myös punapyllyisiä kimalaisia.

Kukkakärpänenkin on kiinnostunut pellavankukista…

… kuten myös lanttuperhonen.

Mutta vetovoimaisin kaikista on hunajakukka, sille ei pärjää kuin ehkä mäkimeirami. Tässä ampiaisvieras vierailee hunajakukalla. Ampiaisvieras kuuluu kukkakärpäsiin.

Varsinkaan kimalaiset eivät voi vastustaa hunajakukan kutsua.

Kukan vaihto käy vauhdikkaasti.

Kauan ei viivytä yhdellä kukalla, kun painellaan jo seuraavalle.

Hunajakukan lehdetkin ovat käyttökelpoisia joihinkin puuhiin.

Tarhamehiläisetkin ovat löytäneet pienen hunajakukkaviljelmäni, vaikka lähin mehiläistarha lienee naapurikunnan puolella. Sinistä siitepölyäkin näkyy olevan vasut pullollaan.

Advertisement

14 kommenttia artikkeliin ”Sinisten kukkien vetovoima

 1. Ihanat kuvat jälleen. 🙂 Nuo lentokuvat vasta mahtavia onkin, itekin yrittänyt ottaa mutta autuaan hidas olen. No, ehkä vielä joku päivä tallentuu muistikortille moisia..

  1. Lentokuvia ottaessani jään yleensä kytikselle kukan viereen, koska on todennäköistä, että siihen kohta joku pörrää – ja yhtä varmasti pörrääjä myös lähtee kukalta. Sitten vaan monta laukausta peräjälkeen, joku niistä saattaa onnistuakin jotenkuten. Kiitos, Piia.

 2. Melkein alkaa epäilyttämään, että siniset kukat maistuvat parhaimmalle. Mutta sitten mieliin saapuu kevät ja keltainen kukkaloisto, jossa kanssa pörrää ahkerasti. Ei taida olla värillä makua.

  1. Eiköhän se mesi oli hyvää kaikissa kukissa, toisissa vaan sokeripitoisuus on suurempi, ja juuri näillä kukilla kimalaiset ja mehiläiset mieluimmin käyvät. Mehiläiset pystyvät mittaamaan meden sokeripitoisuuden ja sitten nopean laskutoimituksen jälkeen arvioivat, kannattaako tuolla kukalla käydä, kun otetaan vielä huomioon lentomatka kotipesältä ja sinne takaisin. Mitä korkeampi on meden sokeripitoisuus, sitä vähemmän siinä on työtä pesällä sen hunajaksi valmistamisessa, vettä kun tarvitsee haihduttaa vähemmän pois.

  1. Kiitos, Häivähdys. Kukkakärpäsiä on tosiaan monennäköisiä, ettei niitä kaikkia edes kärpäsiksi arvaisi.

 3. Hyvä kuvapari tuo kimalaisen kukan vaihto tulo/poistuminen. Hassun näköisesti jalkojaan roikuttaa. Kauniin sävyiset, valoisat kuvat. Kevyitä kuin pellavankukat, tausta on hienosti häipyvä.
  Siellähän se oli ampiaisvieras.

  1. Eihän laskutelineitä kannata nostaa lyhyen matkan takia. Kimalaiset ovat kiitollisia kuvattavia ja niitäkin on montaa eri lajia. Pellavankukissa minua kiinnostavat pian kypsyvät siemenkodat, ”sylkyt”. Ne ovat koristeellisia pitkän varren päässä kuivakukkina. Ja saahan niistä myös siemenet seuraavan kesän kylvöjä varten, kuten monesta muustakin kukasta (kehäkukat, krassit ym.). Ampiaisvieras on tervetullut vieras hänkin. Kiitos, Pehmyt piirto.

 4. Monenmoista vierailijaa siniset kukat vetävät. Tuosta viimeisestä kuvasta sain taas uutta tietoa, en ole tiennyt, että on sinistä siitepölyä. Oikeastaan olen kuvitellut siitepölyn olevan keltaista, aika hupsua.
  Kimalaiset ovat niin suloisia roikkuvine koipineen, tänä kesänä kimalaisia on ollut paljon onneksi.
  Pellavankuvat ovat kauniita ja herkän värisiä, ensimmäinen kuva on hauska, kimalainen aivan kuin levittäisi kukkaa.

  1. Eri kasveilla on todellakin eri väristä siitepölyä, ovat myös koostumukseltaan ja ravintoarvoiltaan erilaisia. Keltainen siitepöly näkyy vaan parhaiten vasuissa. Mehiläiset ja kimalaiset tarvitsevat siitepölyä sikiöiden kasvattamiseen, eli lapsille ruoaksi. Kiitos, Manteli.

 5. Pellavakuvat ovat todella herkän hurmaavia! Sinä taidatkin tuntea näiden sielunelämän tarkkaan, se jotenkin kuultaa kuvistasi. Tuo hunajakukka olisikin mukava kokeilu pihalle..herkkua näyttää olevan 😉 Lanttuperhosia on nyt hurjan paljon liikenteessä ja vähän jo odottelisin jotain ’syysperhosta’ käymään..
  Meillä myrskysi taas ja uutta pukkaa!

  1. Pellava on kaunis kukka, joskus tulee kylvettyä sitä pieni ala, kun sopiva nurkka jää kasvimaata. Hunajakukka on hyvin suositeltava. Amiraalia minäkin tässä odottelen… Meidät myrsky kiersi tällä kertaa. Olisi saanut tulla ilmaa puhdistamaan, savu näkyy, haisee ja pimentää auringon, eikä yhtään tuule. Hiostavaa. Taidan lähteä järvelle.

 6. Kauniita kuvia ja hyvin olet onnistunut kuvaamaan kimalaiset laskutelineet alhaalla, hauskoja ovat. 😉

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.