Vaeltaja pikavisiitillä

Lanttuperhosten joukossa vilahti nopeasti jokin täplikkäämpi valkoinen perhonen.

Istahtaessaan mäkimeiramille hetken jo luulin, että tämä on auroraperhos-naaras, sillä siipien alapuolten kuviot muistuttavat suuresti auroran vastaavia. Sitten tajusin, ettei aurora tähän aikaan lentele. Siis mikä ihme…

Siivet levittäessään perhonen näytti ihan oudolta. Ihan pihalla olin vieläkin.

Kauniin vihertävät ovat siipien alapintojen kuviot.

Sinappiperhosta en ollut ennen nähnyt. Ei ihmekään, sillä perhonen ei ole meillä vakituinen asukas, vaan vaeltaa tänne joskus etelämpää eikä talvehti meillä.  Olisikohan Astan mukana tänne rantautunut.

16 kommenttia artikkeliin ”Vaeltaja pikavisiitillä

 1. Mielenkiintoinen tuttavuus, en muista tätä tavanneeni. Helposti nämä vaaleat perhoset liihottelee ohi huomaamatta niiden erilasuutta, ellei ole silmä tarkkana.

  1. Kiva nähdä joskus jokin yllätyskin. Nämä lämpimät etelävirtaukset ovat uutisten mukaan tuoneet meille monia muitakin, harvinaisempiakin, vierailijoita.

  1. Kiirettä piti, että ehdin tämän kuvata, hän jatkoi nopeasti matkaa eteen päin.

 2. Aika paljon muistutti tosiaan auroraperhosnaarasta tämä kaunokainen, eipä ole minua vastaan lepatellut koskaan. Täytyy varmaan katsella näitä valkoisia perhosia tarkemmin, vaikka ne näyttävät ainakin kaukaa katsoen samanlaisilta. Hyvät ja tarkat kuvat sait tästä harvinaisesta vieraasta.

  1. Sen verran malttoi pysähtyä tankkaamaan, että muutaman kuvan sain. Muuten oli jatkuvassa liikkeessä ja lopulta häipyi omille teilleen pellon yli. Kiitos, Manteli.

  1. Värillä ei tosiaankaan taida olla mitään tekemistä nimen kanssa. Nimensä lienee saanut siitä, että munii ristikukkaisille kasveille, kuten sinapille, rypsille, kaaleille, lantuille ym.

 3. Hurmaava. Oi, miten on kaunis alapinnaltaankin. Kiitos taas kerran tiedoista, yhden kuvan onnistuin sinappiperhosesta nappaamaan viikko sitten Ruokolahdella Ukonsalmen sillan kupeella. Vaeltajia tuntuu olevan, gammayökkösen kohtasin muutama päivä sitten. Enpä vielä nimeä enempää kumpaankaan ole perehtynyt.

  1. Gammayökkösiä oli täälläkin asti (Pohjois-Savossa) viime kesänä runsaasti, kuviakin onnistuin ottamaan. Kiva nähdä välillä erilaisiakin olentoja. Tällä sinappiperhosella on erikoisen kauniit siipikuviot.

 4. Kaunis on perhonen, mistähän tuo nimi tulee.
  Lämpimät virtaukset tuovat uusia lajeja Suomeen, ainakin vierailulle ja varsinki sinne itäiseen Suomeen.

  1. Nimi tulee luultavasti siitä, että sinappiperhosen toukkien ravintokasveja ovat ristikukkaiset kasvit, joihin sinappikin kuuluu.

 5. Jopas jopas… Pitääpä tarkkailla vaaleita perhoasia tarkempaan. Niitä lenteli Heinolassa viikonloppuna useita ja jotkut tuolleen oudon läiskikkäitä, mutta jäipä tarkistamatta. Verryttelen tässä helteiden pahentamaa blogikommentointigramppiani – alkaa jo jotenkin sujua…

  1. Tämäkin oli ainut sinappiperhonen muiden kaaliperhoslajien joukossa, joten tarkkana saa olla. Hieno sana: blogikommentointigramppi. Johan nuo helteetkin hellittivät – ja naapurin savut hävisivät. Nyt tuuleekin lännestä, joten ei niitä varmaan enää tänne asti tule.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.