Töpökatti

Ei kuitenkaan mikään pekkatöpöhäntä, vaan hepokatteihn kuuluva rouva heinätöpökatti. Rouvan tunnistaa takapään munanasettimesta. Hepokateilla on pitkä tuntosarvet, toisin kuin heinäsirkoilla.

Herrat ovat muuten samannäköisiä, vain tuo asetin puuttuu. Hepokateilla vain pojat harrastavat siritystä, minkä saavat aikaiseksi siipien keskinäisellä hankauksella. Sirityselimet sijaitsevat etusiipien tyvessä. Sirityksen tarkoitus on tietysti houkutella tyttöjä. Mitä lämpimämpi ilma, sitä nopeampi tempo.

Heinäsirkat sensijaan sirittävät hankaamalla takareisiään siipiin.

Naamataulusta ei selviä, kumpi hän on.

Tämä herra oli ihan selvästi huilaamassa.  Elokuu on rankkaa aikaa töpökattipojille. Kuuloelimet sijaitsevat hepokateilla etusäärten yläpäässä. Siivet ovat lyhyet.

Hän ujosteli.

Kamerarepun jätin maahan kuvauksen ajaksi. Mennessäni hakemaan vesipulloa, istui siinä repunvartija.

Rouvalla näytti olevan meneillään ruokailuhetki.

Jotain töpökattien suurta herkkua tuntui repulla olevan.

Hikeä, kyyneleitä, hiuksia, nöftää… ?

Millään ei halunnut tulla pois repulta, vaikka miten maanittelin.

Jatkoi vaan näkymättömän herkun popsimista.

Lopulta ei auttanut kuin turvautua lievään väkivaltaan. Mutta siitäpäs hän ilahtui suuresti ja alkoi innokkaasti mukeltaa jotain kämmeneltä. Kivennäisiä hien mukana? Tässä olisi varmaan viihtynyt vaikka miten kauan. Kun häntä yritti saada hyppäämään heinikkoon, laittoi jarrut päälle.  Lopulta ”kattia” piti ottaa niskasta kiinni ja asettaa vadelman lehdelle.

Tiedot töpökatista urkin Sami Karjalaisen kirjasta ’Suomen heinäsirkat ja hepokatit’, Tammi 2009.

Mainokset

24 kommenttia artikkeliin ”Töpökatti

 1. Irma kesyttää vaikka töpökatit. Ihania kuvia, teräviä, hyvät värit.
  Noilla töpökateilla on aika yrmee ilme, jos olisivat isompia, niin kyllä noita pelkäisi.

  1. Näillä on aika mielenkiintoiset suukapistukset, mutta hampaita ei taida olla. Jos olisivat vaikka koiran kokoisia, tulisivat vain kättäsi nuolemaan… Kiitos, Pehmyt piirto.

 2. oon sanaton, mutta sanon silti; kyllä ne vaan ovat hellästi mieltä kutkuttavia. IHANA kuvasarja taas kerran Irma.

 3. Irma kesyttää kaikki ihanat öhkömönkiäiset 😉 Olipas hän sitten vähän yrmeän näköinen, mutta taisi olla vaan nälkä.. Aika hauskaa, että kuvattava ei meinannut millään älytä lähteä pois. Suloiset, tarkat kuvat, niinkuin aina!

  1. Olihan tämä aika uskomaton tilanne, mutta näköjään ihan mahdollinen. Enpä ollut näin innokasta linssiludetta ennen tavannut. Tai siis linssikattia. Kiitos, Elisa.

 4. Sinulla täytyy olla jokin salainen ase, jolla vedät näitä töpökatteja ja muita ötököitä puoleesi. Aika tuikeailmeinen on tämä.

  1. Luulenpa, että nämä ennemminkin vetävät minua puoleensa kuin toisin päin. Näillä taitaa olla vain yksi ilme.

 5. Mielenkiintoisen näköisiä otuksia ja hienot kuvat.
  Tänä kesänä en vielä olekaan nähnyt hepokatteja tai heinäsirkkoja, vaikka kovin ovat heinikossa siritelleet. Pitäisi varmaan laskeutua sinne ruohonjuuritasolle 😉
  Ostin itsekin tuon kyseisen kirjan viime kesänä. Eipä heti uskoisi, että niin monta erilaista hepokattia ja heinäsirkkaa löytyy Suomestakin. Ja kissat olivat kummissaan, kun soitin kirjan mukana tullutta cd:tä 🙂

  1. Mietinkin, miten hyvin tuon cd:n soittaminen heinikossa houkuttelisi heinäsirkkoja ja hepokatteja kuvausetäisyydelle. Voisi olla mielenkiintoinen kokeilu.

 6. Se repunvartija on pukeutunutkin neonvärisiin asuihin. Se ottaa selvästi hommansa tosissaan 🙂 Miksihän laulussa sanotaan että hepokatit ovat maantiellä poikittain, ei tuossa ole merkkiäkään sinne päin 🙂

  1. Ei kaikkia laulujen sanoja pidä mennä uskomaan. Mutta heinikossa niitä kyllä näkee poikittain(kin).

 7. Mukava sarja mukavalla tekstillä-näiden asioiden takia juuri täällä piipahtelenkin, niin vaikken siitä aina puumerkkejä jätäkään..

  1. Kiitos Wiltteri. Piipahtelenhan minäkin sinun blogillasi, mutta kommentointipuoli saisi olla aktiivisempaa.

 8. Täältä myös ihailuni upeisiin kuviisi, olen myös ihastunut blogiisi. Nämäkin hepokatit vallan viehättäviä, tuskin silti uskaltaisin käteen ottaa.

 9. Taas aivan uskomattomia kuvia, kivat limenvihreät värit kateilla. On se kumma, kun tulevat ihan kädestäsi syömään, eivätkä pelkää. Jospa laittaisin vihreät vaatteet ylleni, huomaisivatko minua:D
  Siivet näyttävät hyvin pieniltä, niillä ei varmaan pitkälle lennetä, mutta koivet ovat komeat, ponkaisuvoimaa löytyy.
  Eilen käväisin pellolla etsimässä niitä kaskaita, ja olihan niitä siellä. Niin pieniä olivat, vain 3-4 mm, että kuvaaminen oli turhaa. Loittorenkaan kanssa voisi onnistua näin pienenkin ötökän kuvaaminen.

  1. Päättelin, että kädellä oleva hiki varmaan viehätti hepokattia, muuta syytä en keksi tälle maistelulle. Varmaan haki kivennäisaineita, tarvitsevathan nämäkin niitä. Ei olisi millään lähtenyt pois kädeltä. Mene vaan istuskelemaan paikkaan, missä näitä sirittää. Rauhallisesti lähestyt heitä, niin varmasti pääset kuvaamaan. Luulen, että niille on sama, minkä värisessä asussa siellä mönkii, reagoivat enemmänkin liikkeeseen. Siivet eivät tällä lajilla kasva tuon pitemmiksi, mutta loikkiminen on sen verran vauhdikasta, ettei siipiä siihen tarkoitukseen taida tarvita. Mutta sirittämiseen niitä käytetäänkin ahkerasti.
   Onhan kaskaat pieniä ja vikkeliä, kärsivällinen pitää niiden kanssa olla.
   Kiitos, Manteli.

 10. Mulle kävi hepokatin kanssa vähän samanlaisesti, olis vaan tykännyt olla mun kamerani päällä ja katsella siittä maailmaa…mulla vaan olis tarvinnut olla toinen kamera, että olisin voinuit kuvan siittä ottaa.
  Upeita kuvia!

 11. No jopas oli tuttavallinen katti hän! Tai sinulla on erityisen hyvänmakuiset kädet. 😛

  Minäkin näitä samoja jokin aika sitten kuvailin, tosin minua mentiin kyllä eloisasti heti karkuun jos koitin tehdä liikaa tuttavuutta.
  Hyvät töpökuvat kaikenkaikkiaan.

  1. Aika hassua, kun risteytetään hevonen ja kissa, syntyy tällainen. No, pää kyllä muistuttaa jotenkin hepan päätä, mutta mitään kattiin viittaavaa en keksi millään. Oli miten oli, ihan jännä tuttavuus oli hän. Kiitos, uuvana.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s