Kukkiskirjoa

Suunta kohti kukkaa.

Pienenpieni kukkakärpänen pienellä kamomillankukalla.

Mesi maistuu.

Kukkakärpäslajeja tunnetaan Suomessa noin 350, joten en yritäkään näitä tunnistaa. Ihmettelen vaan.

Yhteistä kukkakärpäsille on yritys näyttää vaaralliselta. Useimmat ovat henkikultansa säilyttääkseen valinneet asuksi kelta-musta -raidallisen asun hämätäkseen saalistajia luulemaan heitä pistiäisiksi, kuten amppareiksi, mehiläisiksi tai kimalaisiksi. Myrkkypistintä kukkakärpäsillä ei tietenkään ole.

Komeat on silmät pienellä.

Kukkakärpässuvuilla on hauskoja nimiä: keilaset, kirvarit, surrit, pelorit, puuharit, lahurit…

Kavereitakin löytyy syysmaitiaisen kukalta.

Toinen näkökulma.

Meden lisäksi kukkikset tykkäävät siitepölystä. Se sisältää rasvaa ja proteiineja. Samalla hoituu pölytyspalvelukin.

Sukellus herkkukukkaan.

Nam.

Jos on silmäruohon kukka pieni, niin on sen vieraskin.

Toiset ovat taas vähän isompia.

Tästä kaverista en mene vannomaan, kuuluuko kukkakärpäsiin. Vaikuttavan näköiset silmät on kuitenkin hänellä.

Tämäkään karvainen kaveri ei esitellyt itseään.

Mainokset

22 kommenttia artikkeliin ”Kukkiskirjoa

 1. Ensimmäinen kuva on kyllä upea! Hienosti pysäytit kärpäsen.. Kukkakärpänen on kuvissasi oikea symppis. Toisiksi alimmalla on tosiaan upeat silmät. Hieno sarja!

 2. Aivan mahdottoman monta kukkista olet ikuistanut meidän ihailtavaksemme. Tuntuu, että kukkikset vain lisääntyvät kesän lähestyessä loppua, joka kukassa surraa niitä. Lentokuva on hieno, otan aina joskus urakan ja kuvaan ja kuvaan, mutta en onnistu. Toisaalta on hyvä, että kaikki ei onnistu kerralla, kuvaaminen on paljon jännenpää.
  Viimeinen kaveri näyttää vähän piikikkäältä, säärikarvatkin ovat jääneet ajamatta:D

  1. Täytyy tunnustaa, ette tätä ihan vauhdista kuvannut, vaan se pysyi ilmassa paikallaan, kuten kukkikset monasti tekevät. Helpotti suuresti kuvaamista, vaikkei kuvasta ihan tarkka tullutkaan. Nämähän ovat niin nopeita lentäjiä, että ainakaan minun välineilläni ei onnistuisi vauhdissa olevan lentäjän kuvaaminen. Kimalainen onnistuu paremmin.

 3. Hieno, mielenkiintoinen sarja. Oiva valeasu, kukkakärpäsillä ja ihanat ruskeat silmät. Olen aina pitänyt ruskeista silmistä. Toisella kaverilla hienot sateenkaari linssit.

 4. Kukkiksia ja kukkasia runsaimmillaan, hienot kauniit kuvat taassiinsa pukkasit tulemaan. Näitä pitää plarata useaan otteeseen, ovat hunajaa verkkokalvoille.

  1. Näitä pitää nyt kuvata, niin kauan kuin vielä surraavat. Kiitos, Pehmyt piirto.

 5. Hurmaavat kukkikset, tuo siitepölyssä nautiskeleva on sympaattinen, katsahtaa kameraan kuin vähän pöllämystyneenä kesken touhunsa.
  Uusimmassa Suomen Luonnossa oli mm. tuosta pölyttämisestä, että ovat varsin usein korvaamaton apu pistiäisille, varsinkin kylminä keväinä.
  Kiehtovia!

  1. Varsinkin nämä paksukaiset ovat mieltyneet siitepölyyn, pyöriskelevät siinä ihan kuin kimalaiset. Niinpä, kylminä kesinä saattaisi monen omppusato jäädä aika vähiin ilman näiden pikkuisten pölytysapua. Luin myös tuon jutun Suomen Luonnosta, siitä on postaukseni joitakin asiatietojakin ”vohkittu”. Jos antaisivat anteeksi, kun olen lehteä tilannut jo vuodesta 1975…

 6. Ihmeellisiä makroja olet napannutkin, onpas hienoja! Ensimmäisessä kuvassa olet vielä saanut kukankin taustalle lentokuvaan, vau.
  Näitä pieniä kärpäsiä on tosiaan jos jonkin värisiä, en tiedä minäkään ovatko kaikki varsinaisia kukkakärpäsiä vai mitä. Mutta tyylikäitä takkeja sieltä löytyy – ja verkkosilmäkakkuloita myös.

  1. Eihän tuo tunnistus niin olennaista ole, pääasia on kuvaaminen ja ihmettely. Silmät näillä on kieltämättä vetovoimaiset. Kiitoa, uuvana.

 7. Luin juuri jostain lehdestä, että Suomessa on 350 sorttia kukkakärpäsiä. Melkoinen määrä. Useiden eri lajien erottaminen toisistaan vaatii lehden mukaan vallan mikroskooppitutkimuksia, varsin hankalaa siis. No joka tapauksessa, ei kai tarkalla lajilla nyt ole niin väliä. Riittää, kun tietää, että kukkakärpäsistä on kysymys. Vaikea valita mikä/mitkä kuvat miellyttäisivät eniten, kun on niin monta hyvää. Lähikuvat miellyttävät minua usein. Silti eka kuva, jossa kukkakärpänen on pysäytetty lentoon, ja viimeinen kuva myös, puhuttelevat jotenkin eniten, vaikka muutkin ovat hienoja.

  1. Varmaan viimeisimmän Suomen Luonnon juttua tarkoitat, luin myös tuon jutun. Eipä tuo tarkka tunnistaminen niin tärkeää ole, minä ainakin keskityn mieluummin luonnossa liikkumiseen ja kuvaamiseen kuin mikroskoopin kanssa tihrustamiseen, tokkopa oikea laji siltikään selviäisi… Kiitos kommentista, Jape.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s