Hämishautomo

Rantakasvustossa seitin sisällä vilisee minikokoisia hämähäkkejä.

Ne alkavat vilistää ympäri poikasseittiä.

Ihan vauvoja ovat vielä.

On ainakin paljon leikkikavereita.

Siellä seitin sisällä on turvallista kasvaa, varsinkin kun äiti vielä vahtii ulkopuolella.

Näitä hautomoita oli rantaheinikossa paljon, muutaman metrin välein toisistaan.

Äitee vahtii hautomon alapuolella, kunnes poikaset ovat tarpeeksi isoja lähtemään mualimalle.

Rantahämähäkki on iso otus, suurin hämähäkkimme.

Mainokset

16 kommenttia artikkeliin ”Hämishautomo

 1. Uskomaton huomiokyky sinulla kyllä on. Enpä ole edes tullut ajatelleeksi mitään hämishautomoa, nyt kyllä nappaan idean ja koetan pitää silmäni auki. Kuinkahan tuolla hautomolle käy sateessa? Hieno sarja jälleen.

  1. Näillä näyttäisi olevan seitin sisällä suojakoppa, jonka sisälle varmaan kipittävät sateen tullen. Seittihän ei sateessa miksikään mene. Hämisvauvaporukka oli aamulla rantaan mennessäni yhdessä sykkyrässä, mutta kun heilutin kasveja, ne lähtivät liikkeelle vilistämään ympäri seittipussia. Nämä saattavat olla myös jonkin muun kuin rantahämähäkin poikasia, esim. ristihämähäkin, ja tuo iso rantahämähäkki yritti niitä napata suuhunsa. Vahti pesuetta kuitenkin ihan samalla tavalla kuin omaakin hautomoaan. Useana kesänä näitä olen nähnyt. Myös muualla kuin rannassa näkee paljon hämishautomoita, esim. juuri ristihämähäkin pesueita olen monasti tavannut pitkässä heinikossa, nokkospuskissa jne. Kiitos kommentista, Tiitsa.

 2. Hui.. aikas varovasti klikkasin tämän auki… En ole minäkään koskaan rannalla tällaista nähnyt, ehkä hyvä niin! Ruudulta on niin turvallista katsoa ihastuttavia kuviasi ja oppia taas jotain uutta.

  1. Tämähän toimii hyvänä siedätyshoitona, kun käyt näitä hämiksiä vilkuilemassa. Pian olet näitä itsekin kuvailemassa…

 3. Melkein jäi minulta avaamatta tämä sivu, pelottava otsikko!!!!!!!!!
  Yhtään ei syttynyt helliä tunteita, vaikka kuvat hämähäkkivauvoista ovatkin hienoja.
  Meidän rantahämähäkki taisi onneksi muuttaa naapuriin, kun ei ole enää näkynyt. Onneksi.
  Minun lumihiutaleistutuksessani oli kerran tuollainen hämähäkin pesä. Hrrrr…. vieläkin puistattaa…
  Mutta kuvasi ovat upeita ♥

  1. Hassuilta kuulostavat teidän hämähäkkikammoisten kommentit. Vaikea samaistua, kun itse pitää näitä lähinnä kiehtovina. Kiva kun rohkaisit mielesi ja piipahdit. Kiitos!

 4. Onpas huiman suloinen, minut nämä kyllä hurmaavat, kuten öttiäiset kaikenlaiset. Jotakin hyötyä kahden veljen kanssa kasvamisesta poikakylässä, varmaan:) Isäntä tänään viimeksi tokaisi, että onko jokainen seittipöheikkö katsastettava ja sanoin, että on, mutta tuollainenpa ei vielä ole eteeni sattunut. Muutamia hämyreitä olen saanut kuvattua poikaspallonsa kanssa, mutta tuopa onkin mielekiintoinen pesäilmiö! Kiitos taas, Irma, aina oppii…

  1. Siitäkös se johtuukin, minäkin kasvoin lapsuuteni omien veljien ja naapurin poikien porukassa… Olin jo pienenä kiinnostunut kaikista luonnonilmiöistä, varsinkin eläimistä, sammakoita kannoin sisälle ym. Motto on vieläkin, että kaikkea pitää tutkia tarkemmin, varsinkin kaikkea outoa ja ihmeellistä (kaikkihan luonnossa on ihmeellistä). Pitäisi olla vaan paljon enemmän aikaa tutkimuksille. Näillä hämähäkeilläkin on monenlaisia poikastenkasvatussysteemejä. Kiitos sinulle, Manna.

 5. Vai oikein hautomoita hämiksillä! En voi kuin ihmetellä ja ihastella, mitä kaikkea sitä näkee, kun osaa katsoa – ja kuvata!

 6. Eivät ehkä niin söpöjä kuin toukkavauvat, mutta pienokaisia kuitenkin. Olen joskus nähnyt näitä hautomoita mökkijärvestä alkavan laskuojan varrella. Vahtivat emot olivat niin ärhäkän näköisiä, etten tohtinut mennä kuvaamaan. Kanervikossa näin pikkiriikkisiä poikasia, olivat jonkin pienemmän hämähäkin vauvoja. Kuvailinkin niitä, mutta pettymyksekseni en saanut yhtään kunnon kuvaa.
  Ristihämähäkkejä on tänä kesänä näkynyt todella paljon ja kauniita verkkoja. Poikasia en ole nähnyt, en ole osannut niitä etsiä oikeista paikoista. Ovatkohan ne lähellä verkkoa?

  1. Ristihämähäkin poikashautomoita olen nähnyt hyvinkin erilaisissa paikoissa, mutta sitä pyydysverkkoa en kertaakaan siinä ihan vieressä. Alkukesällä varsinkin poikasia oli paljon kasvamassa. Kyllä näillä kaikilla on oma tehtävänsä luonnon ihmeellisessä systeemissä.

 7. Jo on lastenkekkerit, siinä on jaloissa laskemista.
  Hurjan näköinen mutsi. 😛

  Mitenkähän kauan kestää, että (ranta)hämähäkki kasvaa isoksi? Enpä ole miettinyt koskaan tai heidän elinkaartaan niin tutkinut.

  1. Mutsi saattaa olla tarvittaessa aika äksykin. Luulisi, ettei noin isoksi kasvaisi yhdessä kesässä, varsinkin kun nämä on kuvattu elokuun loppupuolella. Nehän luovat nahkansa useammankin kerran.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s