Kasvun ihmeitä

Sadonkorjuu kasvimaalla on yhtä juhlaa.

Porkkanoita ei voi koskaan olla liikaa. Jos ei itse jaksa kaikkia syödä – eikä jaksakaan! – löytyy aina sopivia uhreja näiden vastaanottajiksi.

Ihan hyvinhän nuo kasvoivat tänä kesänä.

Porkkanoita ei kannata ruveta nostamaan ennen lokakuuta. Nehän kasvavatkin vielä syyskuussa vaikka hurun mykky. Kellarinkin pitää viiletä riitävästi, muuten pötkylät rupeavat pukkaamaan uutta naattia.

Useammankin saavillisen saa vielä kellariin kuskata.

Sitten onkin lanttujen vuoro. Hekin tykkäsivät kesän lämmöstä ja pullistuivat komeiksi. Palanut hevosenlanta maassa antoi lisäpotkua kasvun ihmeelle.

Purjoilla ei ole mikään kiire mihinkään. Parhaiten ne säilyvätkin kasvupaikallaan, eivät ole pakkasista moksiskaan.

Purjojakin tulee aina laitettua yli oman tarpeen. Takana vilkuttelee palsternakkakasvusto.

Palsternakatkin kannattaa pitää maassa mahdollisimman kauan. Joskus olen jättänyt osan koko talveksi kasvupaikalleen, ihan hyviä olivat vielä keväällä.

28 kommenttia artikkeliin ”Kasvun ihmeitä

 1. Onpa tajuttoman suuri porkkanavuori, oletkin oikea viherpeukalo. Vesi herahtaa kielelle, kun katselen meheviä porkkanoita. Lanttulaatikko on herkkuani, näissä itse kasvatetuissa on varmaan paremmat aromit kuin kaupan lantuissa.

  1. Näitä tulee kasvatettua ”vanhasta muistista” joka kesä liikaa, muistona ajoilta, kun lapset (4) olivat pieniä. Kasvatin vihanneksia tuolloin myös myyntiin. En ole ostanut kaupasta lanttuja enkä muitakaan juureksia 30 vuoteen, joten en osaa verrata makuja. Kukaan ei ole ainakaan valittanut… Lanttulaatikosta tykkään minäkin, tietysti myös porkkanalaatikosta.

 2. Sinulla on sadonkorjuujuhlan paikka, vaikka osa jäikin vielä kasvimaalle kasvamaan. Noista saisi tehtyä makoisia uunikasviksia kuorrutettuna tai ilman. Nam! 🙂 Olet todellakin viherpeukalo niinkuin Manteli kirjoitti.

  1. Oikeastaan ne eivät enää näin lokakuussa kasva, mutta säilyvät paremmin maassa kuin kellarissa, purjot varsinkin. Kasviksista saa kyllä vaikka mitä tehtyä (kasvissyöjä olen ollut 34 vuotta), mutta raaka-aineet pitää olla kunnon luomua. ’Viherkoura’ voisi olla osuvampi nimitys…

  1. Kesällä on pitkät päivät möyriä kasvimaalla, kun ei aurnko juurikaan laske… Totta puhuen, keväällä ja alkukesästä oli kyllä oikeasti kiire, kun töissäkin meni joskus viikonloput ja piti kasvimaa laittaa alulle, kitkeä ja harventaa. Mutta kyllä se kannatti, elokuusta lähtien kasvimaata ei enää oikeastaan tarvitse hoitaa, antaa kaiken vaan kasvaa rauhassa ja naatiskella sadosta.

 3. Hienon sadon olet saanut. Rouskuttamista koko talveksi. Meilläkin se erittäin pien vuokrapelto tuotti hyvän basillikasadon ja puskee edelleen… 8)

  1. Ei päivääkään ilman porkkanaa. Muistanpa hyvinkin tuon basilikaviljelmänne…

 4. VALTAVASTI komeita porkkanoita!!!!
  Kyllä sinulla nyt on talvivarastot kunnossa.
  Hyvin ovat kasvaneet muutkin juurekset.

  Porkkanoiden osalta olen päättänyt turvautua Rauman torin tarjontaan 🙂
  Viime kesä olikin täällä niin sateeton, että porkkanat tuskin olisivat edes kasvaneet ilman kastelua; minulle riittää kyllä se, että saan mansikat kasteltua.

  1. Kuvissa ei näy mustajuuria, en viitsinyt kaivaa esille, kun ovat niin tiukassa. Saavat jäädä viimeisiksi nostettaviksi. Punajuuret ja nauriit ovatkin jo kellarissa.

   Ei täälläkään juurikaan satanut koko kesänä, mutta maanlaatu on sellainen tässä, että kasvit saavat veden alta päin. En koskaan kastele kasvimaatani, se on ihan turhaa touhua. Mitä kuivempaa, sitä syvemmälle kasvit työntävät juurensa. Rauman torilta saa todennäköisesti vähän helpommalla porkkanat. Jos rupeaisi työtuntinsa laskemaan, niin tappiolle menisi.

 5. Oi, miten komean sadon olette saaneet! Ihanan muhevan näköistä maatakin teillä on. Minä en edes yritä enää porkkanoita täällä savipellolla. Onneksi kaalit kasvavat 🙂

  1. Maa on tässä tosiaan ihanteellista kasvimaalle, ei mitään kovaa savikkoa eikä toisaalta liian hiekkaistakaan. Kuorma palanutta hevosenlantaa tekee terää silloin tällöin. Kaalit tykkäävätkin savimaasta.

 6. Mahtava tunne nostaa maasta noin komea sato. Aina kun katselee toisten komeita kasvimaita tulee mieliteko…ensi kesänä minäkin… vaan eipä ne hoidotta kasva =D

  1. Niin on, joka syksy yhtä hienoa. Kasvimaankin voi hoitaa monella tapaa, enemmällä tai vähemmällä työllä…

  1. Hieno on tosiaan sato tänä vuonna. Lämpö sen tekee, että kaikki kasvaa. Ei se lumi vielä pysyväksi jää, usko pois.

  1. Ehkä en ihan itse noita kaikkia pureskele, onneksi löytyy naapureita ja vähän kauempanakin asuvia, jotka pelastavat minut koko porkkanavuoren popsimiselta. Osa porkkanoista on vielä maassa, seuraavana aurinkoisena päivänä jatkan sadonkorjuujuhlan viettoa.

 7. Noista aineksista saakin vaikka mitä herkkua talven kylmien päivien herkkuhetkiin 🙂

  Hyvää viikonloppua sinulle.

  1. Kyllä porkkanoita ja muita juureksia tuleekin popsittua päivittäin, enimmäkseen kuitenkin raasteena puolukkasurvoksen kanssa. Joskus pyöräytän lingolla porkkanamehua. Kiitos, Hanna, samoin sinulle. 🙂

 8. Miten mun alko niin kovasti tehdä mieli maasta juuri kaivettua porkkanaa? Upea sato ja hienot kuvat!

  1. Juuri maasta kaivettuina porkkanat (kuten muutkin juurekset ja potut) ovatkin parhaimmillaan. 😀

 9. Ihana kasvimaa sinulla, Irma! Toivottavasti mulla on joskus samanlainen. Suosikkijuureksiani nuo kaikki. 🙂 Hirmuisen sadon olet saanut kyllä!

  1. Kyllä omien juureksien ja vihannesten kasvattaminen on antoisaa puuhaa. Näiden juureksien lisäksi minulla on maassa vielä mustajuurta, kerrassaan mainiota valkoista herkkua (nimi tulee mustasta kuoresta), jota kasvatan kaksivuotisena. Myös punajuuria ja nauriita on, ovat jo kellarissa. Juureksien lisäksi on tietysti kaikenmaailman sipulit (ovat jo kuivumassa uunin päällä), salaatit, perunat, yrtit, kukat… En varmaan edes osaisi tehdä pientä kasvimaata. Joskus kasvatin kasviksia myös myyntiin, iso perhekin oli syömässä. Onneksi nykyään löytyy aina sopivia uhreja ylimääräisen sadon ottajiksi. 😉

 10. Onpa hieno sato sinulla! Alkaa tässä ihan tehdä porkkanoita mieli kun katselee noita vuoria.
  Ja itse kasvattamat ne maistuvat aina makeimmalta, se kyllä kannattaa jos maaplänttiä vain on.

  1. Onhan tämä etuoikeus saada kasvattaa omat rehunsa. Koko talveksi riittää ja vielä muillekin jakaa.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.