Tunnustuksia ja tunnistuksia

Nyt on käynyt niin, että sain Norjasta postia. THK laittoi kaksi tunnustuspalkintoa. Kiitos! Hän lupasi, että saan vaihtaa tunnustukset tunnistuksiksi. Niinpä laitan kaikille tänne eksyville pienen tunnistusleikin. Seitsemän kuvaa ja seitsemän selitystä. Kaikenlaiset arvailut otetaan vastaan.

Tunnistus numero yksi. Kuka mahtaakaan olla tämä keväällä pajunkukalla viihtyvä pörrääjä?

Toinen arvoituksellinen olento löytyi naapurikunnan näkötornista. Mutta kuka?

Minijalkapallon on varmaan moni syksyisessä metsässä nähnyt, ainakin tarkkanäköisimmät. Mikä kasvi tekee tällaisia?

Pääsiäiseen on vielä aikaa, mutta laitetaanpa tällainen pihlajan pääsiäiskoriste. Mikähän hänestä tulee ”isona”?

Tunnistettava numero viisi. Keksi hauvalle sopiva rotu.

Missähän kasvaa tällaisia käpyjä? Puu lienee tuttu, mutta kävyssä on jotain outoa…

Viimeinen tunnistus. Mistä löytyy kaakanan pesä? Siis paikkakunta.

Olkaapa hyvät.

Mainokset

24 kommenttia artikkeliin ”Tunnustuksia ja tunnistuksia

 1. Arvauksia: ainoat jotka luulen – siis luulen – tietäväni, ovat leppäkerttu, käpy on pajukurssilta,
  koiran rotu on selvä pitkäkarvamäyris. Ja Kaakananpesä on kaakana. Enkä tiijä miten kaakana se tosjasiassa onkaa! Karvamatoja en tunne, tiedän että niistä tulee perhosia.

  1. Anja, leppäkerttujakin on monelaisia. Tarkennusta kaivataan vielä. Käpy on tosiaan kotoisin pajutilalta ja siellä on edelleenkin, Syvälahden pajutilalla, ei kovinkaan kaukana. Pihta on ihmeissään kummallisesta kävystään. Kaakananpesä ei ole hirveän kaakana, ihan Pohjois-Savossa. Karvamatoja saa muut vielä arvuutella. Kiitos osallistumisesta.

  1. Kuulostaa komealta rodulta, Petri. Taitaa olla tuttukin… Kiitos tunnistuksesta!

 2. Raija, arvaa että ensimmäinen on Villakärpänen Bombylius major. Hauva on Mäyris häntä pystyssä. 😉 Hyviä kuvia kaikkia.

  1. Raijalle papukaijamerkki! Pisteitä ei jaeta. Villakärpänenhän se. Mäyris on hieno rotu. Kiitos.

 3. Raija ehti jo tuon villakärpäsen sanoa, pari kuvaa on minullakin siitä, tosin huonompia kuin sinun. Metsätähden siemenkodan muistan aiemmasta postauksestasi. Mäyräkoirahan se siinä häntä pystyssä, hauska. Muut jäivät tunnistamatta. Höyhentä muistuttava toukka muuttuu varmaa kauniiksi perhoseksi.
  Onnea tunnustuksesta, se tuli oikeaan paikkaan!
  Tämähän oli mukava juttu, enemmän vaan näitä tunnistuksia.

  1. Villakärpänen on tosiaan mainio pörriäinen, niitä näkee vain kevätkesällä. Sinäpä ratkaisit metsän pikku jalkapallon arvoituksen, onnittelut!
   Kiitos onnittelusta. Tämä tunnistusjuttu tuli ihan sattumalta, kun Turska lupasi, että saan laittaa tunnistuksia tunnustusten sijaan. Jatkoa saattaa seurata.

 4. Olipas mielenkiintoisia tunnistustehtäviä – loistava tuo koira! 😀 Mäyris se on minustakin. Muutenkaan ei ole edellisiin arvauksiin lisättävää. Eniten nyt kiusaa tuo kaakanan pesä, Savossahan sen on oltava mutta missä! 😉 Googlekaan ei tällä kertaa paljon auttanut… No sanotaan Sonkajärvi kun tuli ekaks mieleen. ;D

  1. Pohjois-Savossapa tietenkin on kaakanalla pesä, missä muuallakaan. Vinkkinä voisin sanoa, että on laavun nimikyltti erään lintutornin lähellä. Minäkin kokeilin googlata, antaako sieltä vastauksen. Jos olisi antanut, en olisi laittanut kuvaa… Mutta Sonkajärvi ei ole, niin ylös ei tarvitse mennä, tuossa Iisalmen ja Kuopion välimailla…

 5. Onnea tunnustuksista! Blogisi ansaitsee ne mennen tullen, on se niin upea.
  Kysyit kyllä vaikeita.
  Tunnistan metsätähden siemenkodan, olen itsekin yrittänyt niitä kuvata.
  Jääkoira on tottakai jäämäyris ja keraan joku metsämies yritti ampua lintua, mutta toinen huusi sille – älä ammu, se on KAAKANA. Eli kaakanan pesä onkin linnunpesä!
  Käpy on puutyökäpy, hieno onkin.

  1. Kiitos, aimarii! Eikös laulussakin sanota että ”Kukkuu, kukkuu, kaakana kukkuu…” Lintuhan kaakana on, mutta missä sijaitsee tämä kaakananpesä? Syvälahden pajutilalla osataan pajun kasvatus ja muotoilu vaikka miksikä, kuten kissaksi ja poniksi, katsokaa vaikka: http://sites.google.com/site/pajutilasyvalahti/

 6. Jaa-a, nämä tunnistustehtävät eivät ole oikein alaani, mutta veikkaan leppäkertun olevan 22-pistepirkko.

  Muoto jäässä on selvästi mäyräkoira, sileä- ja lyhytkarvainen, häntä pystyssä.

  Käpy lienee käsityötaidonnäyte, ennemmin, kuin luonnontuote 🙂

  Jään mielenkiinnolla odottelemaan tietoa, mikä/minkä tuotos tuo ”jalkapallo” on…

  1. Jape, eipä ollutkaan 22-pistepirkko (ahopirkko), joka on huomattavasti pienempi kuin tämä. Tässäpä tulikin jo vihje leppäkertun nimeksi… Mäyräkoira hyväksytään ja käpy on pajumestarin taidonnäyte. Jalkapallon aimarii tunnistikin jo, on siis metsätähden siemenkota, hyvin-hyvin pieni, jonkin millin läpimittainen. Kiitos osallistumisesta (kirjoitin ensin osanotosta…).

  1. Karvamato jääköön vielä arvuutettavaksi. Käkihän se kaakana ja pesäkin löytyy Maaningalta. Hyvä, Liisa!

 7. Karvamato on jänöyökkösen toukka. Löysin sen muuten sattumalta sinun marraskuun 2008 kuvistasi. Enpä ole aikaisemmin nähnyt tuollaista.

  1. Hyvä, MIrja! Niinpä onkin, hyvin muistit. Vai etsitkö? Ei varmaan lintu mielellään pistä poskeensa tuollaista karvamäärää… Olen muuten kuvannut jänöyökkösen myös aikuisena, on ihan valkoinen perhonen. Sellainen kummituskuva minulla jossain on, mutta missä…

   Nyt onkin sitten tunnistusta vailla enää tuo leppis… Minkähän niminen laji on tämä aika isokokoinen pirkko?

 8. Onnea tunnustuksista!
  ja kylläpäs kiperiä tunnistuksia laitoitkin, vaan jo tuli monelta hyviä arvauksia taikka oikeastaan ei arvauksia vaan tietoa. Tulin sen verran myöhään näitä katselemaan että enpä ehtinyt arvuuttelemaan, mutta en kyllä noita kaikkia hyönteisihmeitä olisi tiennytkään.

  Kaakanan pesäpaikkaakaan en olisi tiennyt, mutta kaakana itse on kyllä yleinen lintu koko maassa, aika yllättävänkin moni lintu osoittautuu usein olevan kaakana… 😉

  1. Varsinkin kuvaajat tapaavat usein kaananan… Nythän on vielä tuo leppis tunnistamatta. Laitan sen nyt sitten tähän, ettei unohdu: isopirkko Anatis ocellata on tämä vähän harvinaisempi pirkkolaji. Kiitos, uuvana.

 9. Vielä piti lisätä että käpy on hieno, mitenkähän noita tehdään. Olisi kiva oppia tuollainen käsityö, pitääköhän joskus kokeilla salaa…

 10. Siis WAU .. miten upeita kuvia!! Varsinkin nämä lintu, orava ja hyönteiskuvat. Aivan uskomattomia! millä objektiivillä otettuja? esim, nuo oravakuvat? Kuinka kauan olenkaan haaveillut saavani kuvata oravia.. haha 😀 tänäänkin kuljin 3 h metsässä ja viimein kun orava tuli esiin en tietenkään saanut kuvaa ja se oli liian kaukana. Mulla on nikon D3000 ja objektiivina on sen 18-55 lisäks 55-200 :–)

  1. Kiitos, ida. Oravakuvissa käytössä oli Canon 70-300mm -objektiivi, hyönteisiä kuvaan yleensä Canonin 60mm makrolla. Siis ihan harrastelijatason kapineilla. Kamerarunkokin on vuosia vanha Canon 400D. Jatkahan vaan oravan ”metsästystä”, kyllä se vielä sinullekin poseeraa!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s