Bongatut

Bongattu on pihatirpat. Lajeja tasan kymmenen: hömö-, kuusi-, sini-, tali- ja töyhtötiainen, keltasirkku, viherpeippo, käpytikka, närhi ja varpushaukka. Viimeksimainittu tekikin sitten ruokintapaikasta aika hiljaisen joksikin aikaa. Saalista ei tällä kertaa haukka saanut.

Kysymyshän oli tietysti tästä: http://www.birdlife.fi/lintuharrastus/pihabongaus.shtml

Advertisement

26 kommenttia artikkeliin ”Bongatut

  1. Olet saanut aimo saaliin, mulla jäi kuuteen. Linnuilla oli jokin häiriö tekijä, kun puoli tuntia tarkailtuani kaikki kaikkosivat, eivätkä enään sitten saapuneet. Ensimmäinen jonka havaitsin oli mustarastas ja siitä olen iloinen, että se vielä on elossa ja näytti hyvin voivalta.

    1. Onhan kuusikin lajia jo ihan hyvä. Tuo varpushaukka oli ihan ekstraa. Kerran aikaisemmin olen sen nähnyt tänä talvena. Viherpeippojen ja keltasirkkujen määrät ovat vähentyneet huomattavasti siitä mitä oliva vielä jokin viikko sitten. Punatulkkujakaan ei ole näkynyt aikoihin. Kiva, että mustarastaasi on hengissä ja voi hyvin.

    1. Varsinkin hömöjä on tänä talvena ollut paljon ruokinnalla. Urpiaisia en ole täälläkään nähnyt aikoihin.

  2. Eilen en bongaillut lintuja olleenkaan. Tänään olikin aurinkoisempi ilma, joten tuli lähdettyä ulos ja näin 7 lajia siellä lenkin lomassa.

    1. Aurinkoista täälläkin, siksi jätinkin bongauksen tälle päivälle, kun sitä lupasivat, aurinkoa. Seitsemän on hyvä luku.

  3. Hieno saalis, täällä oli tänä viikonloppuna aika hiljaista. Viime pyhänä taas olisi ennätykset paukkuneet 😉 Pääasia että tirpoilla on ruokaa ja ihanaa kuulla jo lintujen sirkutusta!

    1. Niinpä. Vaihtelevat aika paljon lintujen vierailumäärät päivittäin. Ruoka ja laulu ovat tärkeämpää kuin bongaus. Oletko jo saukon nähnyt?

  4. Hienosti bongattu ja kuvattu. Meillä sunnuntain pihabongaajat saivat kiikariinsa todella vähän lintuja. Meidän pihalla on tosin mustarastaita, punatulkkuja ja tiaisista talitintit, sinitiaiset ja pyrstötiaiset. Keltavarpunen käy joskus. Närhit jokapäiväisiä.
    Haukka partioi lintulaudan lähipuissa ja hätistää punatulkut ruokailemasta. Olisko hiirihaukka?

    1. Varpushaukka lienee talvallisin haukka ruokintapaikoilla, olisikohan se. Täällä eivät pyrstötiaiset ole vielä oppineet käymään ruokinnalla, metsässä niitä silloin tällöin näkee tiitittämässä puiden oksilla. Punatulkkuja oli alkutalvesta, mutta nyt ovat hävinneet. Kiitos kommentista, Anja.

  5. On sinulla siellä tirppoja ollut bongattavaksi, hauskoja elkeitä monellakin. Nyt alkaa tintit jo kevätlaulantaa harrastaa.

    1. Tosiaan, kevätääniä kuulee jo vähän. Käpytikat varsinkin pitävät mekkalaa puiden latvoissa.

  6. Bongasit yhden lajin enemmän, mitä minä. Sain yhdeksän. Eroavaisuuksia on kyllä. Minun listallani on esim. peippo ja urpiainen. Tavallisesti lintulaudallani näkyy lähes päivittäin myös närhi ja käpytikka, sekä mustarastas syömässä siemeniä maasta. Ei vain eilen.

    1. Niinpä, eivät kaikki lajit käy päivittäin – tai sitten käyvät ”väärään” aikaan. Urpiaisia oli alkutalvesta paljonkin ruokinnalla, mutta nyt ovat varmaan siirtyneet muualle.

  7. Ihanat bongauskuvat ja hyvä saalis. Minulla oli samat lajit paitsi ei virhepeippoa eikä varpushaukkaa. Kolme punatulkkuakin pyörähti ruokailemassa ja mukavana lisänä lähikuusien latvassa lenteli kuuden pikkukäpylinnun parvi, punaisia ja vihertäviä. Heitä ei kai lasketa, kun eivät ruokailleet lintulaudalla, ilmoitin kuitenkin lisätietona heidätkin.
    Pihabongaus on mukava tapahtuma.

    1. Ihan mukavahan näitä on bongailla kerran vuodessa ihan virallisestikin. BirdLifella näkyy olevan sivuillaan käppyrät jokaisesta lajista usealta vuodelta, miten paljon minäkin vuonna havaittu. Mietin tuota samaa kuin sinä käpylintujen kanssa, kun kauempana puissa ruokaili teeriparvi, että laittasko nekin… En sentäs laittanut. Kiitos, Manteli.

  8. Komea saalis talvipäivälle. Tinttilajeja on edustetusti ihan jokalähtöön ja haukkakin vielä.
    Minä taas tapani mukaan unohdin tämän bongauspäivän, mutta eipä toisaalta tässä kerrostalon pihalla paljon bongattavaa olisikaan kun ei tässä ole mitään ruokintapaikkaakaan.

    1. Lajeja on kyllä ihan kiitettävästi täällä, nyt tosin viherpeipot ja sirkut vähentyneet alkutalvesta huomattavasti. Urpiaisiakaan ei ole nyt ruokinnalla käynyt. Nämä kuvat olen ottanut jo aikaisemmin.

  9. Hienoja kuvia! Löysin blogisi, kun etsin kehrääjän toukkien ja perhosten koteloiden kuvia tunnistaakseni omissa kuvissani olleita tyyppejä. Hieno blogi, tulen toistekin! Ja hyvä saldo bongauksesta, reippaita tipulaisia 🙂

    1. Kiitos, Saila. Vähän aneeminen on blogini ollut nyt talviaikana, kun on kuvaaminen jäänyt aika vähiin. Jospa se tästä piristyisi kevään myötä. Tervetuloa uudelleen!

  10. Olipa teillä paljon lintuja. Minä onnistuin bongaamaan kaksi lajia tunnin aikana: sini- ja talitintin. Tänään olisi ollut paljon enemmän raportoitavaa. Edelliseen kommenttiisi viitaten: ehkä on ihan hyvä vetää vähän henkeä nyt talvella ja keräillä voimia, että jaksaa sitten taas sitä hektistä aikaa keväästä syksyyn 🙂

    1. Ruokintapaikallani on ilahduttava tirppavalikoima. Tosin voi vaihdella joskus päivittäinkin aika paljon. Keltasirkut olivat viikkoja kadoksissa, vain muutama kävi syömässä, mutta nyt ovat isot parvet taas palanneet. Nyt on niin paljon lunta, yli 90 senttiä, että metsässäkin kulkeminen on hankalaa, joten kevättä pitää odotella, ainakin hankikelejä aluksi…

    1. Kiitos harakka! Samoin sinulle hyvät viikonlopun- ja Ystävänpäivän toivotukset!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.