Uikkuteinit syysaamuna

Sumuisena elokuun aamuna ruovikon reunalla ui tutuntuntuinen lintu. Ryhti ja nokan asento ovat härkälinnun, mutta tuo väritys…

Emo tuli nopeasti paikalle vahtimaan uteliasta murkkua. Poikasen väritys on vielä osittain poikasmainen, untuvikothan ovat kokonaan seeprakuvioisia. Sain sellaisista kaksi vuotta sitten kuvankin, löytyy täältä.

Aamun sininen hetki.

Tulihan aurinkokin lopulta esille.

Sisarukset.

Kokoeroakin on vielä emoon verrattuna. Varmaan viipyvät vielä jonkin aikaa järvellä ennen muuttoa.

Onkohan tukka hyvin…

Poikasia on niiden pienenä ollessa vaikea kuvata, piilottelevat ruovikossa emojen hoivassa. Emot kuljettavat untuvikkoja selässäänkin, muiden uikkulintujen tapaan.

Härkälintuvanhemmilla näytti olevan tasa-arvoinen järjestys perheessä: kummallakin oli poikanen silmälläpidon alaisena. Välillä kävivät toistensa luona, mutta lähtivät sitten taas omiin lahtiinsa. Kun poikasta lähestyi veneellä, emo käski tämän sukeltaa ja lähteä painelemaan siskon/veljen ja toisen vanhemman luo.

Silloin tällöin vanhemmat jättävät poikaset harjoittelemaan kalastusta omin nokkinensa turvallisen lähelle ja viettävät aikaa kahdestaan. Tässä tarjotaan puolisolle kalaa.

12 kommenttia artikkeliin ”Uikkuteinit syysaamuna

 1. Saithan sinä niistä näköjään selvempiäkin kuvia! Hienosti muuttuu veden valot tässä sarjassa. Kiva että pääsit tutustumaan kunnolla heihin, olivat hauskanoloinen perhe.

  1. Kävin tänä aamuna uudelleen järvellä, joten tässä on nyt kuvia kahdelta aamulta. Erilainen valo tekee samasta paikasta tunnelmaltaan ihan toisen. Kiva kun sinäkin pääsit ne näkemään livenä.

 2. Näissä kuvissa on jotain ihanaa loppukesän tunnelmaa.. sekä varhaista viileää aamua. EI vielä syksyä, vaan nimenomaan loppukesää. Kaunis tunnelma, rauhallinenkin. Yllättävää teinien ollessa kyseessä 😉

  1. Niin, oikea syksy ei ole minunkaan mielestäni vielä aikoihin, tuohon otsikkoon lipsahti syys-sana kuitenkin, olkoon. Yöt ovat jo kylmiä, kohta saadaan kuvata hienoa aamukuuraa! Nämä teinit vaikuttivat hyvinkin tasapainoisilta, tottelivatkin vanhempiaan yhdestä murahduksesta.

 3. Kaunis tuo sininen hetki. Härkälintua en ole koskaan nähnyt livenä, siksi olikin kiva katsella näitä kuvia. Teineillä on hauskat viirut päässä, se on sitä teinien uutta muotia:D

  1. Härkälinnun serkku silkkiuikku onkin paljon tätä yleisempi. Tässä kotijärveni rannassa pesii joka kesä useitakin härkälintuja. Ja keväällä niiden tuloa ei voi olla huomaamatta, sen verran ärjy ääni heillä on, kuuluu kotipihalle asti. Nyt syksyllä ovat hiljaisia. Nyt näin ensimmäisen kerran poikaset tänä kesänä, hauska huomata, että heillä oli vielä nuo ”vauvaviirut” päässä.

  1. Myös kurkiteinejä kuvasin eräänä päivänä. Kurjet tankkailevat nyt pelloilla ennen reissuunlähtöä, joten niitä näkee paljon. Ja laulujoutsenten harmaat hömelöteinit emoineen viipyvät vielä kauan, marraskuulle saakka, kauemminkin, jos vaan vedet pysyvät vapaina jäästä.

 4. Kesä on varmaankin suosinut pesintää, poikaset ovat kasvaneet hyvin ja siivet kantavat. Kauniita kuvia leppoisasta oleilusta, he nauttivat olostaan.
  Ensimmäinen kuva oli kaunis, hiljaisuuden aistii ja sen rauhan , joka aamuisin järvellä vallitsee.

  1. Aamut ovat tosiaan parasta aikaa mennä järvelle. Lintujakin on helpompi kuvata, jostain syystä ne päästävät silloin lähemmäksi. Sumun turvinkin on helpompi lähestyä niitä. Kiitos, Pehmyt piirto.

 5. Oletpas saanut kattavan kuvasarjan heistä. keväällä sain vähän härkälintukuvia yhdellä tutulla järvellä, mutta en ihan näin liki päässyt ja jätin ne siksi postaamattakin. Pesänrakentelua sain kyllä seurata, mikä oli ihan mielenkiintoista katseltavaa.
  Jotenkin yllättävän nuoren näköisiä ovat poikaset vielä, mutta johtunee tuosta raitavärityksestä. Kai he lentävät jo(?) jos on tarve.
  Hienoja veden värejä myös kuvissa. Aamuvalo (ja ilta- myös) on kuvaajalle herkkua.

  1. Monasti tulee mieleen, miten noissa kelluvissa pesissä munat säilyvät myrskyllä. Ehkäpä eivät säilykään…
   En ole vielä kertaakaan nähnyt härkälintujen lentävän. Jos niitä menee liian lähelle, ne sukeltavat ja kohta ilmestyvät pinnalle jossain kauempana. Tuntuu, kuin ne sukeltamalla pääsisivät nopeammin kulkemaan kuin uimalla. Luulisi noin isojen jo osaavan lentääkin.
   Aamut ovat tosiaan herkkuaikaa kuvaukselle. Kiitos, Uuvana.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.